A legjobb 6 étel az időskori elbutulás ellen!

Ha szeretnéd, hogy vágjon az agyad, mint a borotva, egyél naponta következő 6 élelmiszerből. Így az Alzheimer-kórt is megelőzheted.



Tudtad, hogy a táplálkozás nem csak a szív egészségével van összefüggésben?
Egyre több bizonyíték van arra, hogy az elfogyasztott étel hatással van
legösszetettebb és legkifinomultabb szervünkre, az agyunkra is. Bizonyos
élelmiszerek segíthetnek
megelőzni az Alzheimer-kórt is, az időskori elbutulást. Természetesen a betegség
kialakulását több tényező befolyásolja (genetika, életmód, stressz, stb.), de minél
hamarabb elkezded a következő 6 élelmiszert rendszeresen fogyasztani,
annál kisebb az esélyed a kialakulására.



1. Extra szűz olívaolaj: Fogyassz belőle naponta 3 evőkanálnyit. Használhatod sütéshez, főzéshez is,nem csak salátákhoz. Arra ügyelj, hogy ne melegedjen 215 C, vagyis égéspont fölé, különben már nem érvényesül a jótékony hatása a szervezetre.



2. Citrusfélék: Egyél egy narancsot, fél grépfrútot vagy 2 mandarint naponta, egészítsd ki sok
zöldséggel és gyümölccsel. Ne váltsd ki gyümölcslevekkel, mert azokban
nagyon sok lehet a cukor, ami növeli a cukorbetegség és más bajok kockázatát.






3. Diófélék: Ötször egy héten rágcsálj el egy maréknyi diót, mandulát, mogyorót. Készíthetsz
belőlük keveréket, de akár fogyaszthatod őket magukban is. A lényeg, hogy
nagyjából 30 g-nyi legyen.






4. Halak: Ha hetente csak egyszer eszel halat, már azzal is sokat teszel az Alzheimer-kór megelőzése érdekében: akár tíz évvel is elodázhatod a betegség megjelenését. 
Az agyműködés egészségének megőrzése érdekében hetente négyszer ajánlott halételt enni, ebből legalább egynek olajos halnak kellene lennie. Várandósok 
azonban csak heti kétszer egyenek halat – javasolják az orvosok.




5. Csokoládé: Jó hír, hogy a csoki is jót tesz az agynak a kakaóbabban lévő katekinek miatt.
A rossz viszont az, hogy jótékony hatása a tejcsokoládénak nincs, csak a drágább étcsokoládéknak van, aminek kakaóbab tartalma jóval magasabb (70%).
Viszont sokat nem szabad belőle enni: mindössze naponta 2 kockát.





6. Bogyós gyümölcsök: Áfonya, szeder, málna, ribizli, eper, cseresznye, szőlő – a bennük lévő antocián
csodákat tesz az aggyal. Hetente ötször egyél egy-két maréknyit ezekből a gyümölcsökből. Dietetikusok azt javasolják, nyersen fogyaszd őket, főzve, sütve elveszítik
értékes tápanyagaikat. Amire érdemes még figyelned, hogy cukortartalmuk miatt túl sokat nem érdemes belőlük enni.