Ha
szeretnéd, hogy vágjon az agyad, mint a borotva, egyél naponta következő 6 élelmiszerből. Így az Alzheimer-kórt is
megelőzheted.
Tudtad, hogy
a táplálkozás nem csak a szív egészségével van összefüggésben?
Egyre több
bizonyíték van arra, hogy az elfogyasztott étel hatással van
legösszetettebb
és legkifinomultabb szervünkre, az agyunkra is. Bizonyos
élelmiszerek
segíthetnek
megelőzni az
Alzheimer-kórt is, az időskori elbutulást. Természetesen a betegség
kialakulását
több tényező befolyásolja (genetika, életmód, stressz, stb.), de minél
hamarabb
elkezded a következő 6 élelmiszert rendszeresen fogyasztani,
annál kisebb
az esélyed a kialakulására.
1. Extra szűz olívaolaj: Fogyassz belőle naponta 3 evőkanálnyit. Használhatod sütéshez, főzéshez is,nem csak salátákhoz. Arra ügyelj, hogy ne melegedjen 215 C, vagyis égéspont fölé, különben már nem érvényesül a jótékony hatása a szervezetre.
2. Citrusfélék: Egyél egy
narancsot, fél grépfrútot vagy 2 mandarint naponta, egészítsd ki sok
zöldséggel
és gyümölccsel. Ne váltsd ki gyümölcslevekkel, mert azokban
nagyon sok
lehet a cukor, ami növeli a cukorbetegség és más bajok kockázatát.
3. Diófélék: Ötször egy
héten rágcsálj el egy maréknyi diót, mandulát, mogyorót. Készíthetsz
belőlük
keveréket, de akár fogyaszthatod őket magukban is. A lényeg, hogy
nagyjából 30
g-nyi legyen.
4. Halak: Ha hetente
csak egyszer eszel halat, már azzal is sokat teszel az Alzheimer-kór megelőzése
érdekében: akár tíz évvel is elodázhatod a betegség megjelenését.
Az
agyműködés egészségének megőrzése érdekében hetente négyszer ajánlott halételt
enni, ebből legalább egynek olajos halnak kellene lennie. Várandósok
azonban csak
heti kétszer egyenek halat – javasolják az orvosok.
5. Csokoládé: Jó hír, hogy
a csoki is jót tesz az agynak a kakaóbabban lévő katekinek miatt.
A rossz
viszont az, hogy jótékony hatása a tejcsokoládénak nincs, csak a drágább
étcsokoládéknak van, aminek kakaóbab tartalma jóval magasabb (70%).
Viszont
sokat nem szabad belőle enni: mindössze naponta 2 kockát.
6. Bogyós gyümölcsök: Áfonya,
szeder, málna, ribizli, eper, cseresznye, szőlő – a bennük lévő antocián
csodákat
tesz az aggyal. Hetente ötször egyél egy-két maréknyit ezekből a gyümölcsökből.
Dietetikusok azt javasolják, nyersen fogyaszd őket, főzve, sütve elveszítik
értékes tápanyagaikat. Amire érdemes még figyelned, hogy cukortartalmuk
miatt túl sokat nem érdemes belőlük enni.





